Σκόπελος

Ιστορικά, η νήσος Πεπάρηθος, σημερινή Σκόπελος, ήταν η σημαντικότερη από τις Βόρειες Σποράδες, όπως αναφέρει ο Στράβων στα «Γεωγραφικά» του. Κατοικήθηκε από τα Μυκηναϊκά χρόνια (16ος-14ος αι πΧ). Οικιστής του νησιού θεωρείται ο Στάφυλος, γιος του θεού Διονύσου και της Αριάδνης και το όνομά της το όφειλε στον αδελφό του, Πεπάρηθο. Η μετονομασία σε Σκόπελο έγινε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (3ος-1ος αι πΧ) λόγω του επιβλητικού σκοπελώδους των βόρειων ακτών της.

Σε όλη τη διάρκεια της  αρχαιότητας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με τον αξιόλογο στόλο της (συμμετοχή στην Α & Β Αθηναϊκή συμμαχία). Απόδειξη της οικονομικής της ευμάρειας αποτελεί η κοπή αργυρών και χάλκινων νομισμάτων.

Στην πορεία ακολουθώντας την τύχη όλου του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου περιέρχεται στην κυριαρχία των Ρωμαίων, Ενετών και τέλος των Τούρκων. Το νησί βρίσκεται σε κομβικό σημείο των σημαντικών θαλάσσιων δρόμων που συνέδεαν τη Θεσσαλία με τη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο, αλλά και το Νότιο με το Βόρειο Αιγαίο. Χάρη όμως στην προνομιούχο γεωγραφική της θέση, αναπτύχθηκε σε αξιόλογη ναυτική και εμπορική δύναμη διαθέτοντας ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου που οδήγησε στην άνθηση των ναυπηγείων (ταρσανάδων) κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Με τέτοια ισχυρή παρουσία, στην ελληνική επανάσταση συμμετείχε προσφέροντας σημαντικά στον αγώνα, κυρίως με μεγάλο αριθμό καραβιών.

Σήμερα το νησί αποτελεί τουριστικό προορισμό για ανθρώπους με ποικίλα ενδιαφέροντα. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στον παραδοσιακό οικισμό της πόλης της Σκοπέλου, να ανέβει στο κάστρο όπου έχουν αφήσει τα σημάδια τους αρχαίοι έλληνες, Βυζαντινοί και Ενετοί. Μπορεί να επισκεφθεί το Ασκληπιείο, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Επισκοπής, τις Ρωμαϊκές θέρμες και άλλα ευρήματα της ίδιας εποχής στο Λουτράκι, τα μοναστήρια και τις δεκάδες εκκλησίες βυζαντινής περιόδου. Γεύση της πολιτισμικής παράδοσης του νησιού δίνουν τα τρία μουσεία της πόλης.

Αξιοζήλευτη είναι η πλούσια χλωρίδα του νησιού σε φυτά, θάμνους και δέντρα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, όχι μόνο ως περιπατητής ή με το αυτοκίνητό του, αλλά ακόμα και εκεί όπου το πράσινο του δάσους συναντά το γαλάζιο της θάλασσας και δίνει ένα μαγευτικό χρώμα στις όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες.

Από το νησί βέβαια, δε θα μπορούσε να λείπει καλό φαγητό και διασκέδαση, σε μια Χώρα γεμάτη από ποιοτικά εστιατόρια με την παραδοσιακή σκοπελίτικη κουζίνα, μέχρι ουζερί και ψητοπωλεία, café/bar για κάθε ακουστική προτίμηση, μέχρι μοντέρνους πολυχώρους και club.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

Δήμος 24243 50101

Λιμεναρχείο 24240 22180

Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού 24240 23.220

Τράπεζες:

Εθνική, Alpha

Επίσημη Ιστοσελίδα:

http://www.skopelos.gov.gr/

Διαμονή

Καθώς οι αγώνες θα διεξαχθούν κατά την high season καλό είναι να προνοήσετε άμεσα για κατάλυμα. Προσφέρονται πολλές επιλογές τόσο σε ξενοδοχεία και ενοικ. δωμάτια, όσο και studio/σπίτια σε καλές τιμές. Πληροφορίες στο τοπικό πρακτορείο Madro Travel, www.madrotravel.com

info@madrotravel.com
T: 24240 22300
F: 24240 22941
M: 6974447573

Εναλλακτικά, πολλές επιλογές θα βρείτε στα site:

http://www.skopelosweb.gr